דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


הייתכן שגברים מדברים יותר מנשים?! 

מאת    [ 11/10/2012 ]

מילים במאמר: 993   [ נצפה 2157 פעמים ]

כל שבוע היה הרב שמואל הקשיש אומר דבר תורה קצר לפני תפילת ערבית של שבת. במשך 10 דקות בדיוק שוחח הרב עם מאזיניו על פרשת השבוע. כך בכל שבוע מחדש.

יום שישי אחד הרב לא קם מכיסאו לומר את הדרשה. לאחר כמה דקות ניגש אליו שמש בית הכנסת ולוחש באוזנו "מדוע כבוד הרב אינו קם לומר את הדרשה?"

"אני לא יכול," עונה לו הרב במצוקה, "שכחתי את השיניים התותבות בבית".

ביקש השמש מאחד מנערי הקהילה שירוץ לבית הרב ויביא מהר את השיניים האבודות. הנער חזר והרב עלה לשאת את הדרשה

עברו עשר דקות, עברה חצי שעה, עברה שעה, והרב עדיין מדבר. יושבי בית הכנסת החלו לנוע על המושבים בחוסר נוחות. לאחר שעה וחצי סיים הרב את הדרשה.

כשליווה אותו שמש בית הכנסת החוצה, הוא שאל את הרב איך זה שהוא חרג הפעם ממנהגו ונתן דרשה ארוכה כל כך. ענה לו הרב:

לא הייתה לי שליטה על זה, הנער הביא לי את השיניים של אשתי..."

נשים - כולם יודעים שהן מדברות יותר מגברים. במסכת קידושין נאמר "עשרה קבין של שיחה ירדו לעולם: תשעה לקחו נשים, ואחד כל העולם כולו". יש אפילו שחושבים שנשים מתוכנתות ביולוגית לדבר יותר. ד"ר לואן בריזנדיין מציגה מחקרים שטוענים שלמוח האישה יש יתרון בזריזות מילולית על פני גברים. בגיל הילדות - בין גיל חצי שנה לגיל שנתיים, מופרש רק אצל בנות הורמון האסטרוגן בכמויות עצומות. הורמון זה משפיע על התפתחות מסלולים מוחיים משופרים למיומנויות מילוליות אצל בנות אך לא אצל בנים. שלושה עשר מחקרים שונים שבוצעו החל משנת 1987 ועד שנת 2005 מציגים ממצאים לפיהם במהלך ההתבגרות המינית, מופרש הורמון האוקסיטוצין בכמויות גדולות אצל נערות ומפעיל במוחן מסלולים מוחיים שאחראיים על שיחה, פלירטוט ובילוי עם חברותיהן.

האזורים המילוליים במוחה של אישה גדולים במעט מאלו שבמוחו של גבר. בריזנדיין טוענת שנשים מדברות בממוצע פי 2 עד 3 יותר מילים ביום מגברים. ילדות מתחילות לדבר מוקדם יותר, ובגיל שנתיים אוצר המילים שלהן גדול פי 2 ויותר מאוצר המילים של בנים בגילן. בממוצע, בנות מדברות מהר יותר, במיוחד כאשר הן נמצאות בחברת אחרים, כך נמצא במחקרים של טאנן מ 1990.

באמריקה הקולוניאלית היו מענישים נשים על דיבור ייתר. הן הוכנסו לחדרי עינויים ולחצו את לשונותיהן במלחצי עץ שהידקו אותם עד כאב.

מחקר של וואלן מ 2005, שפורסם ב Front Neuroendocrinol, מצא שאפילו אצל הקופים הנקבות "מדברות יותר". נקבות קופי רזוס לומדות להשמיע צלילים הרבה יותר מוקדם מזכרים והן משתמשות בכל אחד משבעה עשר הצלילים הקוליים של בני מינן, כל יום, כל היום, כדי לתקשר זו עם זו. הזכרים לעומתן, לומדים רק שלושה עד שישה צלילים ולאחר שהיגיעו לבגרות הם אינם משמיעים קולות במשך ימים ואפילו שבועות.

למרות כל זאת, קמו חוקרים והתגרו במיתוס הזה שטוען שנשים מדברות הרבה:

מחקר מנובמבר 2007 מצא שאם סופרים את כמות המילים שגברים מדברים, נמצא שהם מדברים הרבה יותר מנשים. זה פשוט לא מורגש, כיוון שלא בכל הסיטואציות רואים אותם מפטפטים בשטף.

המחקר, שפורסם ב Personality and Social Psychology, בוצע על ידי קמפבל ליפר ומלאני איירס, שאספו נתונים מעשרות שנים של מחקרים ובדקו את ההבדלים בין נשים וגברים בנטייה לדבר.

הם מצאו שלגברים יש נטייה קלה אך משמעותית לדבר יותר מנשים. זה קורה רק כאשר הן מדברים עם נשותיהם וכאשר הם מדברים עם זרים. כאשר הם מדברים על הילדים או עם חברים קרובים, הם מדברים הרבה פחות.

נשים, לעומת זאת, מדברות יותר כאשר הם משוחחות עם ילדיהם או חברותיהן לכיתה.

גם בסגנון הדיבור נמצא הבדל בין המינים: כאשר גברים משוחחים עם זרים, הם מדברים יותר כאשר הם רוצים להשפיע על השומע (לשכנע, להעביר את המסר שלהם וכו'), בעוד נשים מדברות יותר כאשר הן מנסות לאשר לעצמן את החיבור והקשר שנוצר בינן לבין השומע.

בעקבות כך טוענים ליפר ואיירס שההנחה שמוח נשי בנוי מלידה באופן שגורם לנשים לדבר יותר, מסתברת כלא נכונה, כיוון שהשאלה מי מדבר יותר תלויה בסיטואציה ובשומעים.

עוד מחקר מיולי 2007 שפורסם ב Science מאתגר את המיתוס שנשים מדברות הרבה:

מתיאס מהל מאוניברסיטת אריזונה החליט להתגרות בהצהרה של ניורופסיכיאטר ידוע שקבע שנשים משתמשות ב 20 אלף מילים ביום בעוד גברים מדברים רק 7000 מילים ביום.

בסדרת מחקרים שהוא ביצע שארכו שש שנים, מהל וקולגות הקליטו 400 סטודנטים וסטודנטיות אמריקאים ומקסיקנים. על מנת לקלוט את כל מה שהם דיברו בכל יום, פיתחו מהל והקולגות מכשיר הקלטה אלקטרוני המולבש על האוזן של כל אחד מהנבדקים ומקליט את כל שיחותיהם.

התוצאות: הנשים במחקר דיברו בממוצע 16,215 מילים ביום, בעוד גברים דיברו בממוצע 15,669 מילים ביום. נכון, נשים דיברו יותר, אך אם מחשבים את ההבדל במספר המילים מבחינה סטטיסטית- הוא נמצא לא מובהק - כלומר, פער שאינו משקף הבדל משמעותי וקבוע בין נשים וגברים. מהל גם מציין שהיו סטיות רבות מהממוצע (למשל, גבר אחד במחקר דיבר 47 אלף מילים ביום, בעוד גבר אחר דיבר רק 500).

אז יש או אין הבדלים בין נשים וגברים?

מחקר חדש מינואר האחרון (2012) טוען שלא רק שיש הבדלים, אלא שעד היום לא היה לנו מושג עד כמה ההבדלים הללו עצומים. המחקר, של מרקו דל-גווידיס מאוניברסיטת טורין באיטליה, שפורסם ב PLoS ONE טוען שכל המחקרים הקודמים לא העריכו נכונה את ההבדלים בין המינים. גווידיס פיתח שיטה טובה יותר ומדויקת יותר, לטענתו, להמחיש זאת. הוא עשה את זה על ידי פיתוח שאלונים המנתחים 15 תכונות אופי שונות, כולל פרפקציוניזם, רגישות והבעת חום ורכות.

דל-גווידיס בדק תכונות אלו אצל יותר מעשרת אלפים נבדקים- חציים נשים וחציים גברים. הוא מצא שאם לוקחים רק תכונה אחת בכל פעם ומשווים אותה בין נשים וגברים, לא בהכרח מוצאים הבדלים מובהקים בין המינים, אבל אם לוקחים את כל 15 התכונות יחד ומשווים בין הפרופילים של נשים וגברים- רק אז מוצאים עד כמה גברים ממאדים ונשים מנוגה, ואם נוסיף לכך את הממצאים נ"ל, אז כל אחד מהם, מסתבר, רוצה "לדבר על זה" בסיטואציות שונות.

אני חייבת להודות שהממצא לפיו גברים מדברים יותר מנשים כאשר הם משוחחים עם נשותיהן, מפתיע ביותר. הרי זוגות רבים מתארים בדיוק את ההפך- "היא לא מפסיקה לדבר" ו – "הוא לא משתף פעולה". גם מצד הנשים הממצאים גרמו לי לזקוף גבה - נשים מדברות הכי הרבה עם ילדיהן וחברותיהן. נו טוב, הגיוני, אבל איפה השיחות הזוגיות? על מה, אם כן, מתלוננים הגברים?

 

רחלי לנגפורד, חוקרת מוח, עוסקת כיום בחקר הקשר בין אהבה ומוח. ספרה הראשון "דרוש נסיך על סוס לבן" עוסק בחוויית הפגישה העיוורת (בליינד דייט) בציבור הדתי, תוך שילוב מחקרי מוח ופסיכולוגיה בנושאים המלווים בחירת בן-זוג. מאמריה של רחלי מתפרסמים דרך קבע במדיות השונות, לרבות אתר החדשות YNET, והיא מעבירה הרצאות וסדנאות בכל רחבי הארץ.




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב